COMUNICATE DE PRESĂ

Comunicatul de presă este un comunicat scurt şi captivant scris de către un profesionalist în relaţii publice şi este trimis către membrii ţinta din mass media. Scopul unui comunicat de presă este de a creşte interesul unui jurnalist sau a unei publicaţii.

Comunicatul de presa ar trebui să conţină (cine, ce, unde, când, cum şi de ce) pentru că jurnalistul să poată produce uşor povestea sa.

Un comunicat de presă trebuie scris la o ştire, scrisă la persoana a treia, să conţină citate, surse şi informaţii din comunicate standard.

Un comunicat de presă standard începe cu informaţii de contact, cel mai adesea nume, număr de telefon şi adresa de e-mail a persoanei care a scris comunicatul. Urmează titlul care reprezintă adesea cele mai importante patru – cinci cuvinte din întregul comunicat. Jurnalistul citeşte titlul întâi şi dacă acesta nu este captivant său unic s-ar putea ca acesta să nu îl mai citească.

După titlu urmează un scurt sumar a comunicatului. Ca în cazul titlului, şi sumarul ar trebui să poată fi citit repede şi să motiveze cititorul să cunoască mai multe.

Pentru că un comunicat de presa ar trebui să arate mai mult ca o ştire dintr-un ziar, este important să fie incluse şi o locaţie şi dată la începutul paragrafului. Ca şi în cazul unei ştiri standard, prima propoziţie denumită şi lede ar trebui să rezume ştirile principale ale comunicatului în 25 de cuvinte sau mai puţin.

Restul comunicatului ar trebui să răspundă la toate întrebările pe care le-ar putea avea jurnalistul despre produsul, serviciul său evenimentul care este anunţat. Deşi comunicatul de presă este un instrument al relaţiilor publice, acesta nu ar trebui să fie scris că ceva promoţional. Dacă va sună prea mult ca o tentativă de vânzare, acesta îşi va pierde credibilitatea.

Comunicatele de presă se termină de obicei cu o descriere scurtă a companiei sau organizaţiei care emite comunicatul.

mai 28, 2018