CORECTURA ŞI COSMETIZARE DE TEXT – LUCRARE DE LICENTA

lucrare de licenta la comanda ...Share on FacebookShare on Google+Email this to someone

Chiar şi cei mai buni autori şi scriitori pot face greşeli. Indiferent de tipul de text (literar, academic, tehnic, descriptiv, etc) acesta trebuie să fie corect din punct de vedere gramatical, ortografic şi al punctuaţiei, însă şi din punct de vedere al formei şi al stilului de redactare.

Un text care nu este corectat poate crea confuzie în mintea cititorilor şi poate avea şi efecte nedorite mai ales dacă textul este folosit de către o campanie. Pe de altă parte, un text corectat şi estetizat lasa o impresia plăcută şi poate creşte renumele autorului.

Deşi corectura textului poate fi un proces de sine stătător, combinat cu stilizarea îi va oferi textului o alură mai atrăgătoare şi mai multă credibilitate.

În ce constă corectura şi cosmetizarea unui text:
– Corectarea greşelilor de punctuaţie, ortografie, gramatică
– Editarea stilului: textul poate prezenta inconsistente, formulări gramaticale ambigue
– Îmbunătăţirea clarităţii textului: exprimarea anumitor fraze, propoziţii, paragrafe poate fi uneori neclară şi poate crea confuzii, uneori se folosesc cuvinte sau expresii nepotrivite pentru semnificaţia generală a textului
– Consecventa şi logica textului: se poate uniformiza textul pentru a avea un aspect mai ordonat şi îngrijit
– Referinţe: ordinea capitolelor, numele proprii, tabelele, citatele, notele de subsol trebuie verificate pentru a nu apărea erori

Toate acestea pot fi realizate fără a schimba stilul personal de scris al autorului. Nemaifăcându-şi griji pentru stilizarea şi corectarea textului, autorul poate să se concentreze mai uşor asupra scrisului în sine. Corectarea textului este un proces migălos şi poate să dureze mult timp, în timp ce creativitatea nu ţine cont de aceste lucruri. În momentul conceperii unui text de orice fel şi creativitatea îşi are rolul său. Aceasta are un flux care dacă este întrerupt nu poate fi mereu continuat din acelaşi punct motiv pentru care autorul trebuie să pună accentul mai întâi pe scris şi nu pe corectări.

Cosmetizarea unui text presupune şi aranjarea sa în pagina, reglarea mărimii şi formei fontului pentru că acesta să fie citeţ, alinierea textului şi altele.

octombrie 4, 2018