Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

CRIZA BERLINULUI

    Perioada care a urmat sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost marcata de izbucnirea conflictului inghetat dintre statele capitaliste si cele comuniste, perioada in care crizele politice, economice sau militare nu au incetat sa apara. Disfunctionalitatea din cadrul societatii internationale aparuta la acea vreme s-a manifestat prin tensiuni si jocuri politice fara precedent. Odata cu aparitia fenomenului Razboiului Rece in 1947, Germania a devenit campul de lupta dintre Statele Unite ale Americii si URSS pentru suprematie ideologica si politica. Astfel una dintre cele mai marcante crize ale perioadei 1947-1991 este reprezentata de Criza Berlinului. Un incident in Berlinul de la acea vreme s-ar fi putut transforma intr-un razboi nuclear, mai ales dupa anii ’50 cand Statele Unite ale Americii a hotarat sa-si implice aliatii sai din NATO, inclusiv Republica Federala Germania, in politica sa nucleara.
Criza Berlinului din 27 Noiembrie 1958 a inceput atunci cand URSS a trimis o Nota de avertizare S.U.A., Frantei si Marii Britanii, puterile care au ocupat Vestul Berlinului in 1944 sub Acordul Cvadripartit, fixand o perioada de 6 luni pentru rezolvarea chestiunii berlineze. Nota a fost perceputa de catre Aliatii Occidentali ca un ultimatum unilateral. 
    Lucrarea de fata se vrea a fi o analiza a crizei berlineze, cu evenimentele care au dus la aparitia ei, luand in considerare factorii sociali si economici. Perioada care a survenit crizei a marcat o traiectorie a politicii internationale pentru trei decenii, perioada in care relatiile dintre Est si Vest au avut multe momente de tensiune cu repercursiuni asupra mediului economic, social si politic. Criza Berlinului reprezinta, insa si momentele de cooperare intre cele doua blocuri de putere, care dupa anii ’60 au fost tot mai putin vizibile. Spiritul de colaborare, care caracteriza principalii actori din societatea internationala, din prima decada de dupa cea de-a doua conflagratie mondiala este putin cunoscut, la fel si modul in care liderii politici au dorit sa-si puna in aplicare ideile. 

Relatiile intre Est si Vest in anii ‘50. Premisele Crizei Berlinului.

      Dupa 1945 principala problema a celor doua blocuri de putere, S.U.A. si U.R.S.S, era reprezentata de statutul Germaniei. Maxima lui Marx oricine controleaza Germania, controleaza Europa, a ramas intiparita in ideile liderilor de la acea vreme.
Moartea lui Stalin din 1953 a adus cu sine reconsiderarea relatiilor cu Vestul. Pe plan politic, in cadrul U.R.S.S., se afirma Nikita Hrusciov care va fi liderul politic sovietic pentru urmatorul deceniu. In Aprilie 1955 Moscova surprinde Alianta Occidentala prin formularea unui acord de pace cu Austria, permitand retragerea completa a fortelor ocupante si neutralizarea tarii. In luna Iunie, acelasi an, conducerea sovietica il invita pe Konrad Adenauer, liderul Germaniei Federale, la Moscova pentru a discuta o destindere a relatiilor bilaterale.  Pe fondul destinderii politicii sovietice au aparut, insa tensiuni atat cu partenerii externi, China, cat si in interiorul tarilor estice aflate sub influenta comunista, Polonia si Ungaria. Criza Berlinului a survenit pe fondul crizei populatiei aflata sub stapanirea blocului sovietic si pe fondul unei crizei economice, determinata de competitia intre cele doua sisteme economice, sistemul capitalist si cel comunist.
Unul dintre impedimentele care au stat in calea unor relatii bilaterale de cooperare a fost recunoasterea de catre Aliatii Occidentali a Republicii Democratice Germania. Inca de la infiintarea Germaniei de Est, Republica Federala Germania a refuzat sa o recunoasca si a declarat-o ilegala. In sprijinul acestei idei a venit Doctrina Hallestein in 1955, prin care Bonn-ul refuza sa intretina relatii diplomatice cu orice stat care recunostea Republica Democratica Germania. Statele care au refuzat sa recunoasca partea estica a Germaniei au fost S.U.A, Franta si Marea Britanie.
Nelinistile din Polonia si revolta din Ungaria din 1956 au marcat o perioada de instabilitate pentru U.R.S.S., grav criticata de liderul comunist chinez Mao Zedong, care nu era de acord cu procesul de destalinizare a lui Nikita Hrusciov. Dorinta de a dovedi inferioritatea sistemului economic capitalist a insemnat inceputul unei crize economice inaugurate de Walter Ulbricht, conducatorul Germaniei comuniste, care dorea sa depaseasca productia de bunuri de consum a Germaniei vestice pana in 1961. Republica Democrata Germana a facut eforturi pentru a reconstrui tara dupa distrugerile de razboi, care au dus la pierderea a 30% din infrastructura industriala.  Colectivizarea agriculturii si criza de consum care s-a manifestat in randurile populatiei est-germane au intensificat aceasta criza. In plan social se prefigura o criza a populatiei, astfel ca intre 1945-1961, unul din sase cetateni germani paraseau Republica Democrata pentru Republica Federala Germana.
Intrarea Germaniei Federale sub egida NATO si amenintarea inarmarii nucleare a reprezentat unul dintre motivele ultimatumului dat de sovietici in Noiembrie 1958.  In vara anului 1958, Ulbricht a anuntat planul sau pentru viitorul Germaniei: retragerea Germaniei de Vest din NATO si retragerea Germaniei de Est din Planul de la Varsovia, renegocierea frontierelor germane de dupa razboi si garantarea libertatilor fundamentale democratice; Hrusciov a propus crearea unei confederatii.

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint