LUCRAREA DE DOCTORAT – MODA SAU O NECESITATE ?

In tara noastra, studiile doctorale s-au organizat in premiera, in forma de invatamant Zi, in cursul anului 1996, dupa adoptarea si intrarea in vigoare a cunostei Legi a Invatamantului. Timp de sapte ani, pentru a obtine titlul de doctor, orice persoana urma pe o perioada de patru ani cursurile studiilor doctorale, perioada in care sustinea numeroase referate, dar si examene anuale. La finalul studiilor, pentru obtinerea titlului de doctor, era nevoie si de o lucrare de doctorat, elaborata in functie de domeniul ales si de conditiile impuse de catre universitatea organizatoare.

Considerata ca fiind cea mai inalta treapta in esafodul studiilor universitare, perioada doctoratului s-a modificat treptat in ultimii ani. Astfel, pentru alinierea invatamantului romanesc la nivelul celui european, s-a luat decizia micsorarii perioadei de studii de la patru ani la trei, doctoratul devenind parte  din studiile universitare, in conformitate cu prevederile Declaratiei de la Bologna. Mai mult, incepand cu anul 2003, toate persoanele inscrise la doctorat in numeroasele universitati din Romania, au fost obligate sa sustina si diverse examene semestriale. Doctoranzilor le-au fost acordate si credite transferabile, pe foi matricole proprii, in acest fel realizandu-se trecerea lina spre structurile aferente studiilor de licenta si celor de masterat.

Daca la inceputul anilor 2000 locurile pentru studiile doctorale erau destul de limitate, in ultimii ani tot mai multe persoane s-au inscris si au obtinut titlul de Doctor, in topul universitatilor preferate aflandu-se Universitatea din Bucuresti, Universitatea din Sibiu, dar si Academia de Studii Economice.

Romania este tara in care 90 % dintre universitatile de stat au posibilitatea de a acorda diplome de Doctor, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, in care procentul nu atinge valoarea de 15 %.

Pana in prezent, la nivel national nu s-a realizat nici un studiu care sa scoata in evidenta cauzele reale pentru care numarul doctoranzilor din Romania a crescut exponential in ultimii ani. Cert este faptul ca titlul de Doctor adaugat oricarui C.V. impresioneaza, imprimand carierei persoanei in cauza un trend ascendent foarte rapid.

august 10, 2018