A FI SA A NU … PLAGIAT IN LUCRAREA DE LICENTA

Fie ca vorbim de o lucrare de licenta ori de o lucrare de master, de o lucrare de doctorat ori de o lucrare de grad, de un referat sau chiar de un simplu proiect, problema plagiatului a inceput sa capete dimensiuni majore in ultimii ani, acesta fiind asupru pedepsit in toate mediile academice si nu numai.

Ce este insa plagiatul ? In conformitate cu DEX – Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, plagiatul reprezinta insusirea si/sau copierea totala ori partiala a unor idei ori a unor opere, lucrari ce apartin unei alte persoane, acestea fiind prezentate drept creatie personala.

Pentru a preveni numeroasele situatii neplacute, cand dupa ani de zile se constata ca lucrarea unei anumite persoane a fost preluata (totala sau integral) de altcineva, fara a se face nici un fel de referinta in acest sens, si statul roman a adoptat in ultimii ani numeroase legi privind protectia informatiei, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind legea privind drepturile de autor si a drepturilor conexe.

In ultima perioada tot mai multe universitati au inceput sa faca referiri stricte in ceea ce priveste modalitatea de redactare a unor lucrari de diploma, tocmai pentru a se evita la maxim detectarea plagiatului, situatie in care consecintele nu sunt deloc placute pentru persoana aflata in centrul atentiei.

In contextul oricarui tip de lucrare de LICENTA sau diploma, indiferent ca aceasta este lucrare de licenta, lucrare de doctorat, disertatie master ori lucrare pentru obtinerea gradului didactic, prin plagiere se intelege folosirea unor idei, a unor rezultate, a unor tehnolologii ori a textelor ce apartin altor persoane, utilizarea producandu-se fie prin insusirea efectiva, fie prin omisiunea de a se face referire la lucrarea ce a stat la baza ‘inspiratiei’.

Pentru a se evita acuzatia de plagiat, este recomandat ca intotdeauna, la redactarea unei lucrari, se fie mentionate sursele de inspiratie, in conformitate cu normele general acceptate.

Evitati sa va prezentati in fata comisiei de evaluare cu lucrari ce ar putea avea o origine indoielnica ! O lucrare de diploma, indiferent ca este realizata personal sau este o lucrare la comanda, trebuie sa aiba intotdeauna 0% nivelul de plagiat !

august 27, 2018