Totul despre plagiat în scrierea disertației

Plagiatul este o infracțiune gravă. După cum subliniază Plagiarism.org , mulți dintre noi folosim cuvântul „plagiat” în mod interschimbabil cu „copierea” lucrării de la altcineva sau „împrumutarea” ideilor originale ale altcuiva. Tinde doar să submineze gravitatea infracțiunii pe care o comitem prin furtul muncii altor persoane, transmițându-l ca pe propria noastră muncă și fără a credita sursa noastră pentru idee. Este un act de fraudă.

Din punct de vedere legal, toate ideile originale, scrierile și lucrările care au fost înregistrate într-un fel (cum ar fi o carte sau într-un fișier computerizat) sunt considerate proprietate intelectuală. Acestea sunt protejate conform legilor drepturilor de autor. Majoritatea țărilor de pe glob au legi pentru a-și proteja proprietatea intelectuală.

Motivele universităților văd orice formă de plagiat ca o încălcare a integrității academice din partea studenților. Ei cred că este imperativ ca comunitatea academică să fie suficient de onestă pentru a recunoaște persoanele care au creat o idee, au generat date sau au scris cuvinte care ne-au îmbunătățit cunoștințele. Atunci când elevii încearcă să transmită munca altuia ca a lor, aceasta arată nu numai că nu au reușit să stăpânească procesul de învățare, ci și că au tendința de a se angaja în practici neetice. Prin urmare, astfel de studenți sunt considerați o stigmatizare a numelui instituției și a gradului în care sunt înscriși.

Este mai ușor pentru universități să detecteze acum cazuri de plagiat, deoarece instrumentele software precum Turnitin pot compara munca unui individ cu imensa bază de date academică disponibilă online.

Spectrul plagiat de Turnitin

Turnitin, unul dintre cele mai populare instrumente de verificare a plagiatului utilizate de universități, identifică zece tipuri de plagiat în scrierea studenților:

 Clonarea lucrării altcuiva, în care elevii trimit lucrarea altei persoane cuvânt cu cuvânt ca lucrare.

 Copiați-lipiți bucăți uriașe de text dintr-o singură sursă, fără a face modificări.

 Copiați-lipiți textul dintr-o singură sursă și apoi, rescrieți câteva dintre cuvintele sale cheie și expresiile cheie în diferite cuvinte pentru a păstra esența esențială a conținutului.

 Copiați conținut din mai multe surse și apoi aranjați-le împreună pentru a crea o piesă de scris.

 Preluarea conținutului din mai multe surse, apoi parafrazarea lor pentru a le face să se potrivească.

 Împrumutarea unei porțiuni semnificative din munca efectuată de altcineva mai devreme și care nu citează sursa în mod corespunzător.

 Citarea unor surse greșite (referindu-se la surse inexistente sau furnizarea de informații inexacte despre acestea).

 Prezentarea unei lucrări în care unele porțiuni sunt citate în mod corespunzător, în timp ce unele pasaje care au fost copiate de undeva sunt folosite fără citare.

 Prezentarea unei disertații în care toate sursele sunt citate corect, dar lucrarea de cercetare conține cu greu lucrări originale.

 Prezentarea unei lucrări de cercetare cu o citare adecvată, dar cea mai mare parte a textului și a structurii sale se bazează foarte mult pe lucrarea originală.

Experții înțeleg că nu este necesar doar să recunoaștem cuvintele sau ideile altora, ci și alte forme de expresie, cum ar fi imagini, ilustrații, grafice, muzică, videoclipuri și alte forme de media.

Majoritatea cazurilor de plagiat pot fi evitate asigurându-vă că toate referințele și citatele dvs. sunt absolut corecte și că vă folosiți abilitățile academice pentru a produce o lucrare de cercetare care poate adăuga și contribui cu ceva semnificativ la corpul de cunoștințe existent în domeniul dvs. .

Plagiatul poate fi dificil, mai ales dacă aveți de-a face cu el pentru prima dată. Cel mai bun mod de a afla mai multe despre aceasta este să discutați cu lectorul sau instructorul dvs. Întrebați-i totul despre cum să vă citeze corect sursele, ce este considerat acceptabil și ce nu este acceptabil și cum să evitați plagiatul în scris. Atâta timp cât urmați sfaturile instructorului, ar trebui să reușiți să evitați orice probleme ulterior.

Creați un contur

Așa cum am discutat mai devreme, o disertație ar trebui să aibă un echilibru adecvat al informațiilor sau ideilor pe care le alegeți din literatura disponibilă pe această temă și a ideilor originale sau a studiului pe care doriți să le prezentați pe această temă. Pregătirea unei declarații de teză și crearea unei schițe despre modul în care urmează să vă prezentați argumentul vă va ajuta să definiți secțiunile în care puteți utiliza informații din alte surse și cele care vor vorbi despre lucrarea dvs. originală.

mai 10, 2021